JANUARI

Humlekuddar sydda efter gammal modell av Gerd Petersson, Boaskögle Lemnhult. Humlekopporna skördade i Norhagens örtagård DÅ MARAN RIDER UNDER MÖRKA VINTERNÄTTER....

Ett gammalt råd till sömnlösa är att använda en kudde stoppad med humlekottar. Enligt Syster Bernadine skall man "då maran rider och sömnen sviker under mörka vinternätter, göra sig en humlekudde för god sömn." Det är viktigt att man använder väl torkad humle. Linné varnar "om någon sover på dynor som med friska humlekoppor uppfyllde äro, varder han helt yr i huvudet, liksom han vore drucken, så därför är det bäst att taga sig till vara."

Humle har sedan 1200-talet odlats i Sverige. I Kristoffers landslag från 1442 står att "Alle hemman böra humlegård hafwa, och lägge bonde goda rötter till fyratijo stänger hvart år, till dess de blifva tuhundrade vid ett helt hemman." Humle ingick i tiondet som lämnades till kyrkan.

 


1/1 Nytt år! Luften är kall och klar, ingen blåst oroar. Småfåglarna samlas vid sina matställen och plockar i sig solrosfrön, hampafrön och jordnötter. Allt  i ett försök att hålla värmen uppe.  

4/1 I dag åker Magnus hem till Taberg efter två veckors jul- och nyårsfirande i Lemnhult. Jag plockar ner alla julprydnader och kastar ut granen. Konstigt, det är så roligt att dekorera till jul men ack så skönt att ta bort det igen. Vi får luft, ljus och ökat utrymme.

7/7 Drygt sju minusgrader. Vi åker till Vetlanda för att låna böcker, köpa  livsmedel och fågelmat. Tittar in vid fågeltornet i Upplanda där svanar och ormvråk seglar över dammarna. Ett besök vid Mela kvarn bjuder på stjärtmes.

Dennis kommer med Susannes bord och stolar. Han dricker te och tittar till Skypeinstallationen. Jag skickar med honom julklapparna från Magnus och filmerna som jag lånat av Yiming.

13/1 Grått och mulet under veckan med undantag av fredagen, då solen lyser. I det vackra vädret passar vi på att ta en tur till Repperda och Skirö. Kafferasten blir vid Brunnshultadammen. Besök av en bofink i syrenbersån. I kväll är det dags att arbeta med arkivet, sju personer ställer upp.

18/1 Telefon från Hultsfred. Vi inbjuds att delta i deras årliga trädgårdsfest. Idag sår jag drakblomma, verbena och kardon. Tommy går igenom anteckningarna från gårdagens årsmöte med ornitologerna. Jag sorterar tidningar och tar hand om en jättetvätt. Planterar om en oleander som Gerd skall få.

22/1 Dis och dimma, bara två minusgrader. Det börjar snöa vid niotiden på morgonen. En kråka spejar från den högsta björkens topp och i den nedre delen av trädgården smyger en vacker fullpälsad räv. Favoritmaten för tillfället är äpplena som vi lagt ut till koltrasten. Jag visste inte att rävar äter frukt.

25/1 Vi ser kungsfiskare och gärdsmyg i Upplanda. Günther och Lisbet kommer på en kopp kaffe. Räven åter i trädgården. 

27/1 Tommy har beställt utställningsskärmar till Hembygdsföreningen. Inga Thylen skall ordna två utställningar om sin morfars far, sjukvårdssoldaten Samuel Johan Qvist. Glad att jag kan hjälpa till och bidra med örter och översättning av hans gamla recept, ett enormt intressant ämne. I kväll fortsätter vårt arkivarbete och då skall vi diskutera vidare.

30/1 Minus en grad och grådis. Nu börjar vi samla steg tillsammans med sexton andra som vill traska Jorden runt. Det gäller att komma ihåg stegräknaren varje morgon. Vi åker till Boaskögle och hämtar sextio ägg hos Gunvor. Tommy har med sig fågelholkar som han ger henne och Gerd. Vännen Inga Th. ringer och vi bollar idéer och infall.


Tillbaka