FEBRUARI

de första snödropparna JAG ÖNSKAR
 
Jag önskar er tillräckligt med sol så att ert liv ska bli ljust.
Jag önskar er tillräckligt med regn så att ni uppskattar solen.
Jag önskar er tillräckligt med lycka så att ni ska bevara livslusten.
Jag önskar er tillräckligt med sorg så att även de små glädjeämnena ska bli stora.
Jag önskar er tillräckligt med vinster så att ni ska få allt det ni behöver.
Jag önskar er tillräckligt många förluster så för att ni ska uppskatta allt det ni har.
Jag önskar er tillräckligt många välkomnande,
så att ni ska klara av det slutgiltiga avskedet.

 

 


1/2  Termometern visar på åtta minusgrader då vi går på en nästan två timmar lång skogspromenad runt Grönskog. Det är klart och stilla, några räv- och rådjursspår skvallrar om att vi inte är ensamma. Då vi kommer hem lägger vi ut Norhagenäpplen till en koltrast som sitter i flädern och väntar på mat. Småfåglarna kalasar på solros- och hampfrön, dessutom har vi hängt ut ister och jordnötter åt dem.

6/2  Under veckan har vi hämtat utställningsskärmar för hembygdsföreningens räkning. Tommy har varit på ornitologernas styrelsemöte samt snickrat fågelholkar på gymnasiet. Vi har jobbat i skogen, Tommy hugger och röjer, jag hjälper till att samla ihop det huggna i högar.

9/2 Plockar in blåbärsris som skall illustrera Inga Thyléns gamla 1800-talsrecept vid hennes utställning om sjukvårdkorpralen Qvist. Han var släkt till Inga och hon har tagit hand om hans medicinska instrument, läkarböcker och handskrivna recept, som tillhört honom. Nu skall en del av hans liv och gärning ställas ut i Sockenstugan, i form av bilder, texter och föremål. Vi tror att det blir mycket intressant och givande. Jag ordnar översättningar av en del recept som alla är skrivna på latin av korpralen. Dessutom skall jag ta med en del medicinalväxter som använts av dåtidens apotekare. Chris, som hjälper mig att tyda texten, säger att det är mycket professionellt skrivna råd och recept. 

Tommy rensar ur och städar fågelholkarna. Han hittar en död tornsvala i Lillstugans holk. Suck och snyft!

Vi uppvaktar Emelie som fyller tretton år idag.

10/2 Minus fyra grader och mulet. I kväll träffas vi i Sockenstugan och fortsätter arkivarbetet. Samtidigt har hembygdskretsen styrelsemöte och vi får glädjen att träffa botanikvännen Helen H. Vi har en gemensam kaffestund och festar på semlor från Oscars bageri.

15/2 Då vi vaknar är det tio grader kallt och solen lyser från en klarblå himmel. Vi äter en stadig frukost, klär oss varmt och tar en timslång promenad runt Folkatorp. Roger hälsar på, lämnar böcker och diskuterar fågelskådning med Tommy. På eftermiddagen upptäcker vi att en liten brunfläckig katt har flyttat in i ladugården. Nu letar han efter mat och snart har han ätit upp den gamla kattmaten som var ämnad åt skatorna. Jag ställer ut en skål med lite torrfoder åt honom.

21/2 I dag är Tommy på Stora fly för att se orrarna spela. Jag går Gränslundrundan. Vi hämtar 75 ägg hos Gunvor, har man ägg, ost, yoghurt och frukt hemma så klara man sig i alla väder. Trettio sidensvansar äter upp äpplena för koltrastarna, det är bara att lägga ut flera.

Lyssnar efter ugglor i Trollebo. Vi har tur, en sparvuggla slår sig ner i en grantopp helt nära bilen. Den låter sig beskådas en lång stund, roligt!

28/2 Snödropparna är uppe och visar sina vita kronblad. Det är kallt, minus sju grader, men solen skiner och himlen lyser blå. Vi gör i ordning matsäck och åker på örnskådning i Högarp. Väl där upptäcker vi att man har tagit bort alla barrträd och öppnat upp landskapet. Det skall komma något nytt ur förändringen som verkar lovande. Spännande att följa! 


Tillbaka