MARS

 

"ERANTHIS har kommit upp och blommar gul. Då borde man väl tala om 'livets seger' eller något sådant. Det hör ju till. Men blommans svenska namn är vintergäck, och det namnet är nog hämtat ganska djupt ur erfarenheten om den svenska våren. Ett gäckeri men inget löfte att hålla i."

Ur Dagboksblad av Harry Martinson (Utsikt från en grästuva, 1963)

 

 


1/3  Mars inleder med gråa moln och fågelskådning. Femton sidensvansar kalasar på äpplen som vi lagt på stenbordet. Tommy tar hand om körsbärsträdet som Mats huggit ner. Han sågar upp stammen i meterlånga bitar, för Günters räkning. På så sätt blir de lättare att frakta.

4/3 En minusgrad och dis. Staren har kommit till Saxhult och orrarna spelar. På kvällen lyssnar vi efter berguv.

6/3 I dag fyller Dennis år. Vi mailar en hälsning och önskar honom en trevlig födelsedag. Tommy snickrar holkar till sparvugglan, en som den skall använda för häckning och en som den skall ha som skafferi. Märklig pippi. Vi besöker Repperda och Wallby där grå- och sädgäss  samlats i stora flockar. Tofsvipor, sånglärkor, sångsvanar och ringduvor låter, var och en efter sin näbb, och högt uppe i skyn seglar tre ormvråkar. 

I örtagården letar bofinkarna efter mat.

10/3 Plusgrader. Jag sår rosa kungsljus, Judas silverpenning, någon slags klocka och frön av en hög växt som (enl. uppgift) kan vara släkt till telekia. Alla fröer, utom kungsljusen, kommer från Stora Segerstad. Under stenbordet sitter fyra koltrastar som hoppas på äppelfest. Eftersom det är tisdag samlas vi till arkivkväll.

15/3 Dimman ligger tät då vi vaknar. Efter frukost tar vi en fågelskådartur. Det är många fåglar i rörelse, tranor, skogsduvor och sångsvanar i mängd. Då vi kommer hem tittar solen fram och i Häxans kvarter lyser vintergäcken. Arbetar en del vid datorn inför Ingas utställning om sjukvårdssoldaten Qvist. Beställer frön från Impecta, kryddtagetes, kardbenedikt och safflor. Förra årets fröskörd mognade inte så som jag önskade, därav beställningen. Det var åtskilliga fröställningar som regnade bort.

På kvällen åker vi till Smedbälgen, vi hoppas på rördrom, men icke. Det blir en kaffetår vid strandkanten istället, det är bra nog.

17/3. Plusgrader och solen skiner. Staren sitter i stora aspen och spelar. De små lagerträden åker ut på verandan tillsammans med rosmariner och olivträden. Jag passar på att röja i kammaren. Tommy åker till Svarta hål för att skåda örn. Sår Råshultstagetes, mariatistel, vit dahlia, lilja, drakblomma och bolmört. Skolar om ett tjugotal drakblommor till Margareta E.

19/3 Efter en klar och kall natt tittar solen fram och värmer riktigt bra. Gårdagens promenad till Stora fly sitter i benen men vi fick i alla fall se flygande orrar och ett par talltitor. Kattugglan har ropat utanför sovrummet hela natten. Hoppas att den håller igång i kväll också eftersom VOK uppmanar till ugglelyss. Kvällens resultat blir sju kattugglor. Några av klubbmedlemmarna hör sparv- och pärluggla och en hör berguven ropa.

21/3 Utflykt till Uvberget, hittar flera vackra fjädrar som får följa med hem. Tommy upptäcker ett par slaktplatser men tyvärr ser vi ingen uv. Spåren efter vildsvinens framfart är många och påtagliga. 

24/3 Vi åker till Vetlanda där Tommy köper nya sommardäck. Jag handlar mat till oss och påskliljor till torsdagens kretsmöte. Eftermiddagen går åt till städning och ordningställande av Sockenstugans lokaler. Tommy hämtar björkris och sälgkvistar som vi skall sätta i vaser tillsammans med påskliljor och gula fjädrar. 

25/3 Minus tretton grader under natten. Stackars fåglar, nu måste de ha mycket mat så de klarar kylan. Vi fyller på med jordnötter, hampa- och solrosfrön och en mängd äppelhalvor. Stararna kommer också för att frossa på äpplen och frön. Välbesökt vindkraftutställning i Sockenstugan

26/3 Sex minusgrader då vi åker till Sockenstugan för att tillsammans med Inga Thylén arrangera hennes utställning. Tommy hjälper oss med skärmar, möbler och uppsättning av tavlor. Inga och jag placerar ut allt som ingår i utställningen; dokument, instruktionsduk, instrument, recept, örter, medikamenter mm. Inga dukar ett litet bord med soldatens gamla bibel, ett tänt ljus och en svepeask från 1848. Då vi är färdiga ser allt intressant och lockande ut, vi är mycket nöjda med resultatet av våra ansträngningar. Det blir spännande att se vad kvällens gäster tycker. 

.

Åker hem för att äta lite mat och få en stunds vila innan vi återvänder till Sockenstugan. Vi skall hjälpa Maj-Britt att ordna med kvällens förfriskningar. Vi dukar, breder drygt hundra smörgåsar, skär upp toscakakor och brygger kaffe i mängd. Snart fylls stora samlingslokalen av ombud från olika hembygdsföreningar. Intresset för sjukvårdssoldaten visar sig vara stort och Inga får besvara många frågor om hans liv och person. Efter årsmötesförhandlingarna, berättar Inga om sin fars morfar, korpral Qvist. Hennes framställning lockar till såväl skratt som eftertanke. Några av gästerna passar på att provsmaka olika sirap, tinkturer och hostkarameller. Därefter presenterar Mats vår socken och hembygdsförening på ett fint och tänkvärt sätt. Han berättar om vårt sökande i arkiven och vad vi lär oss om livets gång i Lemnhult. Den trevliga kvällen avslutas med kaffe.

28/3  Dennis på snabbvisit. Han har med sig fransk armangac, en flaska Luqhau Laojiao Te Qu (kinesisk aperitif med anor från Mingdynastin), en ask Valhronachoklad, ljuvligt goda praliner som är dekorerade med guldflingor, risbollar och grönt te som Yiming tagit med sig hem från Sichuan. Dessutom får jag åtta trädgårdsböcker. Vi firar min födelsedag med alla böcker och godsaker. 


Tillbaka