MAJ

Löjtnantshjärta Dicentra spectabilis

Löjtnantshjärtat har haft många olika släktnamn genom åren: Fumaria, Capnorchis, Diclytra, Dielytra, Dicentra. 

Linné fick aldrig, under sin levnad, se löjtnantshjärta. Han hade fått frön från Erik Laxmann (såddes 1765 i Uppsala) vilka  troddes vara den mycket eftersökta Fumaria spectabilis. Det visade sig i stället vara en ny art, sibirisk nunneört, denna är idag vanlig och  förvildad från Linnés trädgård till parker runt om i Uppsala. Det har påståtts att Swedenborg odlade löjtnantshjärta i Stockholm, men det syftar säkert på någon annan växt.

Linné fick, tillsammans med en samling sibiriska växter, ett herbarieex. av löjtnantshjärta från den ryske adelsmannen D. Demidoff,  Detta ex. finns bevarat i Linnéherbariet, London.


1/5 Frost på marken, strålande sol och klarblå himmel. Vi packar lunchkorgen för picknick i Sunnerskogs backar. Underbart med fågelsång, körsbärsblom och ostkaka. Vännen Lars gör oss kärt sällskap.

4/5 Potatisen är i jorden, vi planterar björnrot och muskatellsalvia i öl- och brännvinslandet. En stenknäck huserar i trädgården. Efter lunch åker vi till Vetlanda. Jag köper Macmyras whisky, som släpptes den andra maj. Sår kalvnos,

7/5 Sparris, skinka och parmesan till lunch, mums så gott. Potatislöken planterad, klättplantorna i rabatten och bondbönorna sådda. Jag försöker kurera min förkylning. Tommy känner sig vissen. Vi snörvlar oss genom tillvaron.

11/5 Plus sju grader, åska! Vi planterar om myntorna Tommy ordnar en kallbänk som jag fyller med ettåringar. Roger här för bestämning av ny art. 

18/5 Fem plus och regn. Tornsvalan har kommit och rusar skriande fram genom luften. Tommy klipper gräs som vi lägger ut på landen. Sätter ut jätteverbenor, dahlior, kardon, Judas silverpenning, grönsakskvanne, kardvädd, rosa kungljus, rosenböna och störböna Marga. Arbetsamt men tillfredsställande då det är gjort. Syrenerna börjar slå ut äppelträden blommar. Jag plockar ihop växterna till trädgårdsfesten i Hultsfred den 24/5..

20/5 Göken ropar och morkullan knorpar. Planterar ut turkisk drakblomma, bondtobak och kardbenedikt. Båda sönerna ringer.

26/5 Roger här och äter lunch. Tre bivråkar över ängen.

31/5 Pingstdagen kommer med strålande sol. Våra sommargrannar anländer från Tyskland. Lille Edvin hit ett par timmar. Han kör skottkärran så det ryker.


Tillbaka