JUNI

Eolsharpa och lyra

Sist i trånga stugan efter slutat dagsverk

Hungriga vid bordet alla samlas

För att utur bröd och grötfat

Hungern stilla vid en enkel kvällsvard

 

Ur Poesi och Prosa av Torin Hansson (1979)


3/6 Efter frukost sätter vi ut skyltar i Kålgården. Vid lunchtid är det sex plusgrader och regntunga skyar som drar över byn. Turligt nog är det uppehåll då Åseda anhörigförening besöker Örtagården. Tjugotvå personer vandrar runt och tittar på örterna. Kaffe serveras under fruktträden och alla låter sig väl smaka.

6/6 Tommy till Stolpaberg där han ser en tjäderhöna med fem kycklingar. Roligt att tjäderbeståndet ökar.

13/6 Mulet och regn, men skam den som ger sig. Vi letar efter trollsmultron i Holsby och hittar fyrtiosju stora ex. Kaffet dricker vi vid Emån. En givande förmiddag. Senare på dagen får vi besök av en grupp lärare som vill titta in i Örtagården.

18/6 Klart med solsken. Vi åker till Vetlanda och handlar, tittar in till Gunilla och Lennart och beundrar deras vackra trädgård. Kaffepaus på altanen hos Susanne och Hans. På eftermiddagen åker Lars A. och Tommy till Djupaskuran och rekognoserar inför Smålands floras årsmöte. Jag gör rabarbersaft och plockar örter till nytt kryddsalt.

22/6 Under den gångna veckan har vi planterat ut kål, skolat in spikklubbor och satt ut jätteverbena. I år resulterade sådden i etthundra verbenaplantor. Skickar iväg beställda alruneplantor. Margareta E. hämtar ett tjugotal drakblommor. Vi jagar Claes ungdjur som rymt till byn: Plockar trädgårdssnäckor. Ett par kvällar är vi till Stora fly och lyssnar på nattskärra. Minst tre stycken surrar i skymningen. Täcker störbönorna, risk för markfrost enligt SMHI.

Antecknar granspira och mattlummer i Skäftesfall.

25/6 Nio personer från Puzzel till Örtagården. De har med sig kaffe och gott bröd som de bjuder på.

26/6 Första jordgubben mogen. Till Ädelfors folkhögskola där Smålands floras årsmöte går av stapeln.

30/6 Plus sexton grader och nästan klart. Vi blir bjudna till soldattorpet Elgaberg på elvakaffe av Inga Thylén-Westberg. Torpet ligger vackert och det gamla är bevarat, det är som att komma in i en annan tid. Alice fyller tio år idag, vi uppvaktar. Då vi kommer hem går vi en runda i trädgården. Honungsros, Rosa Mundi, Gammaldags röd, Rose de Rescht, Maidens Blush och Tuscany har slagit ut under dagen, alla doftar underbart. En lysmasks sken muntrar upp.

 


Tillbaka