JULI

 

Linden blommar, året vänder,
det är varmt så det förslår.
Här och var vid havets stränder
ligger herrskapsfolk och mår.
tiden lider, klockan går. 

 

 

 Månadsverser av Alf Henrikson (1972)

 


5/7 Sexton plusgrader och mulet. Den här veckan har vi haft flera besök i örtagården. Lars-Erik med barnbarnet Jacob, Alf och Ingrid har varit här, Amy har fyllt 17 år och blivit uppvaktad. Vi har slungat vår försommarhonung vilket gav ett bra resultat. Tommy slår gräset i skogsängen, orobanchen blommar i slåtterängen och jag ansar rosor, akleja, aklejruta och sköldtrav. Binder upp luktpion och daggruta. planterar fläder i medicinalkvarteret. Vi kör skogsängens hö i hackelsemaskinen. Tommy planterar svedje- och brandnäva i myntalådorna. Jag sätter årets granskottssirap. Vid tvåtiden börjar det åska och regna. Sammanlagt tjugofyra mm i mätaren.

10/7 Magnus hemma på semester sedan några dagar. Gerd här på kaffe och tårtkalas. Vi äter lunch och tittar på trädgården. Hon blir väldigt förtjust i honungsrosen, som blommar överdådigt. Under kvällen tittar vi på vår nya TV.

18/7 Under den gångna veckan har vi gjort en dagstur till Öland, mycket varmt.

Tommy har skurit ner växter och öppnat gångarna i Örtagården. Jag sätter johannesörtsolja, silar flädertinktur, hircum-pircum och  rosensaft. Får en leverans med flaskor och burkar från Eslöv. Lars och Anna hälsar på. 

Dennis kommer och ordnar med TV:n. Vi får en flaska fransk armagnac av honom. Den skall njutas med en bit chokladtryffel har vi tänkt. Honungen burkas och förses med etiketter.

21/7 Har silat och hällt rosensaft, granskott- och timjansirup och tinkturer på flaskor, som försetts med bygelkork och etikett. Allt står på hyllor i Lillstugan.  Första blommorna på nävorna, som står i myntalanden, har slagit ut. Sätter ringblomsolja för tillverkning av salva. Helen H. och Lars-Åke här.

25/7 Tolv personer deltar i slåttern vid kyrkoruinen och i ängen. Alla bjuds på kaffe och ostkaka med jordgubbssylt och grädde efter fullgjort arbete. Plockar och fryser ner hallon, blåbär och urkärnade klarbär. Av blåbären skall jag koka "Apotekarens tröst". Testar rosensirup, som sägs lindra kärlekssorg och bota ett brustet hjärta.

31/7 Besök i Örtagården. Jag planterar om jätteverbena, kardon och färgväppling. Tommy klipper gräs och röjer i grusgångarna. Dennis och Yiming kommer på snabbvisit, tar med sig växter och honung. Gûnter och Lisbeth här i sällskap med två Vetlandadamer. De tar med sig en låda honung. Eftermiddagen går åt att sila nya tinkturer och att sätta "mössor" och etiketter på syltburkarna som skall ut i Lillstugan


Tillbaka