AUGUSTI

Blåbär är ett flerårigt, lövfällande ris som växer i stora bestånd. Grenarna är vintergröna och kantiga. Bladen är tunna och spetsiga med fint sågad kant. Blomningen inträffar i maj-juni, bären mognar i juli-augusti och oftast är de blådaggiga på ytan. Ibland kan de vara blanksvarta (f. epruinosum) och då kallas de ofta skomakarbär. Blåbär är ett av Sveriges vanligaste växter och påträffas oftast i skogar men växer även upp på fjällhedarna. 

Blåbär är en karaktärsväxt för vår vanligaste skogstyp, den så kallade blåbärsgranskogen som är en typ av hedgranskog.  Med fördel äts blåbären färska, mest används de dock till sylt, saft, kräm och soppa. Förr såldes de på apoteket, Baccæ Myrtilli, som medel mot feber. Nyman (1868) uppger att de "efter olika behandlingssätt, färga blått, violett och rödt". Riset kan användas som garvämne vid läderberedning och bladen kan användas till te.

I Flora Oeconomica av Carl von Linné (1749) kan man läsa följande, "Nyplockade blåbär smaka wäl. Torkade brukas til fyllning och mos."

 

 


1/8 Nästan tolv plusgrader och sol. Efter frukost åker vi till Karlstorp för att titta på ormtunga. Överraskande nog hittar vi också mängder av knärot. Tommy uppskattar antalet till ett par hundra plantor. På vår väg genom skogen plockar vi kantareller som skall avnjutas till middagsmålet. Finns det något läckrare än smörstekta kantareller kryddade med salt och peppar? Funderar på en gräddig omelett med svamp.

7/8 Kokar blåbärssylt och kompott. Kerstin ringer och erbjuder mig att plocka svarta vinbär hos henne. Blir naturligtvis glad och plockar ca tio liter stora saftiga vinbär som blir till gelé. Tommy snickrar fågelholkar till stararna. Jag skördar, rensar och förpackar frön som skall till intresserade odlare.

11/8 I natt har ugglan ropat utanför sovrumsfönstret. Åskan mullrar på avstånd. Tommy börjar rödfärga huset, jag skrapar och grundmålar stuprännorna.

16/8 Plus tio grader, solsken. Får flera liter kantareller, rensade och färdiga för stekpannan, av våra unga gulliga grannar, Mathias och Linda. Idag packar vi kaffekorgen och åker till Oskarshamn och Bråbo. Besöker den lilla trädgården och Bråbos Naturum. En trevlig och avkopplande dag, precis vad vi behöver.

25/8 Tommy krattar gångarna och jag rensar ogräs inför kvällens örtagårdsbesök. Vivis örtakurs 2009 vill ha sin slutträff hos oss. Som vanligt blir det en stimulerande och givande träff.

27/8 Regn och tunga moln. Inga Th. tittar in och vi diskuterar kommande kyrksöndag med utställning och kyrkkaffe i Sockenstugan. Lånar tvättfat och badbalja av Susanne och ger henne fem liter lingon. Köper mer rödfärg. Tommy hamlar lilla lönnen vid parkeringen.

29/8 Tommy målar hela förmiddagen. Jag tillverkar ringblomssalva, ringer Lotta angående årets skördefest. Lisbeth och Günter hälsar på.

31/8 Vi slungar ljunghonung i dag. Pölsan följer med oss på svampplockning. Han är tuppslut vid hemkomsten och slocknar sött i barnvagnen.

 


Tillbaka