SEPTEMBER

Örtagårdens äppelkaka 

Gör en mördeg av 4,5 dl vetemjöl, 1 ägg, 3/4 dl strösocker, 175 gr smör. Låt degen vila svalt i ca 30 minuter.

Smält socker i en pajform och se till att hela bottnen täcks, låt svalna.

Skala och kärna ur sex äpplen. Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Fyll formens botten med skivorna och strö över 1 dl socker. Lägg på 2 msk mjukt smör i små klickar. Kavla ut mördegen och bred den över äppelskivorna. Tryck till kanterna noga så socker och smörblandningen täcks. Grädda kakan i 250 grader i 25 - 30 minuter. 
Vänd upp kakan medan den är varm, servera med lättvispad grädde.

 


1/9 September, den gyllene månaden! På Repperda ängar kan vi njuta av senblommande fältgentiana. 

7/9 Tomtskådning med sol och blåst. Vi passar på att hacka nedklippta växter. Edvin kommer hit och säljer jultidningar, mamma skjutsar förstås. I kväll skall vi ha möte i Sockenstugan inför höstens kyrksöndag. Dags för kortison igen.

9/9 Sällskapet "Bortom det vanliga", som består av nio kvinnor och en man, besöker Örtagården. De köper salvor, tinkturer, teer och honung. Därefter fortsätter de till kyrkoruinen i hopp om att få uppleva något utöver det vanliga.

14/9 Kyrksöndag med tillhörande utställning är över. Gudstjänsten hölls i Kullaströms kvarn av vår kyrkoherde Christel, som är bördig från Lemnhult. Många lockades till kvarnen, som fylldes till sista plats. Efter gudstjänsten visades utställningen "Lemnhult under trettiotalet" i Sockenstugan där alla besökare bjöds på kyrkkaffe. 

17/9 Vi åker till Skede missionshus där Tommy berättar för församlingens barn hur man fågelskådar. Vi gömmer en uppstoppad kattuggla i skogen och låter barnen upptäcka den med hjälp av Tommys tubkikare. 

20/9 Dimma och tio grader varmt. En liten Matilda har kommit till världen! Mormor och morfar pustar ut och gläds åt första barnbarnet. Plötsligt är jag sambo med en gammelmorfar, oj.

Skogstur med lingon- och blåbärsplockning. Tommy klipper ner Polstjärnorna som klänger kring husknuten.

24/9 Vi slungar honung och kokar rönnbärsgelé. Till Landsbro och lämnar tillbaka Helens såpburk som vi fick låna till vår utställning. Tommy fotograferar en jättepumpa som Jan-Erik i Esprilla odlat. Vi dricker kaffe vid sjön i Paddingetorp innan hemresan. Tommy ger bina mat.

30/9 Under veckan har vi haft sträckräkning i Täppesås. Medelmåttigt resultat beroende på vädret: blåsigt och grått. Vi har plockat lingon och en korg rönnbär som skall torkas till vinterfåglarna. Plockar äpplen och tar in mängder av ringblommor. Får många beställningar på frön till rankspenat. Linda kommer och plockar mangold.

 


Tillbaka