OKTOBER

Tranbär   Vaccinium oxycoccus

 

Tranbär, tränjon – detta, över nästan hela landet vanliga, syrligt smakande myrbär är okänt för de flesta och oplockat av så många. Av tränjon, som växer ymnigt på många platser, utvinns en riklig och mycket smaklig saft. De friska och hälsosamma bären är rika på antioxidanter. Förr kunde man köpa tranbärssirup på apoteket. Sirupen rekommenderades inte bara vid febersjukdomar utan också åt barn med ”mask i magen”. På grund av bärets höga c-vitaminhalt medförde långseglare tranbärsmos för att skydda sig mot skörbjugg. Tranbärsriset är i dag mest känt som material i hemslöjdens viskor. Bären kan användas för att öka vitheten på silversmedens arbeten. Tranbärssaft har blivit populärt inom hälsokoströrelsen och konserverade tränjon finns att köpa i delikatessaffärerna, men de är då importerade från Öststaterna.

 

 


3/10 Magnus är hemma för att fira sin födelsedag med två maffiga smörgåstårtor och äppelcider. Gerd, Edvin och Dennis uppvaktar med paket, blommor och pengar. Jag har bakat en hallontårta till kaffet. Födelsedagsbarnet är glad och tycker att det är en lyckad dag.

5/10 Plus fem grader och fjorton mm i regnmätaren. Jag skickar frö av rankspenat till Malmö. Magnus åter hem till Taberg. 

Det är dags för fågelskådning så Alf och Tommy tillbringar förmiddagen i Täppesås. Jag planterar nästa års bolmört i Häxans kvarter och sätter luftlök i kryddlandet. Kokar och buteljerar Fars styrketår och vår egen glögg Skogsglöd, skriver, skär och klistrar på etiketter.  

7/10 Halvklart och regn, plus tio grader. Plockar av kvittenfrukterna hos Linda och kokar en ljuvligt god och vacker gelé av dem. Plockar tranbär i Boaskögle och slånbär i vår Örtagård. Efter middagen tar Tommy upp de röda dahliorna. 

14/10 Under veckan har vi haft markfrost, som tur är har vi haft väv över alla krukor, som står utanför verandan. Det är nog dags att ta in lagern och Afrikas lilja. 

Jag passar på att gräva upp mina frösådda dahlior. I natt har älgarna varit här och kalasat på äpple Norhagen. Tyvärr har de gått illa åt vårt unga Säfstaholm också. Jag buteljerar Mors hjärtedroppar och fler Fars styrketår. Börjar röja i Lillstugan inför vintern. Tommy sågar ner den sibiriska ärtbusken som står på husets norrsida, mal grenar och städar i Kålgården.

26/10 Kokar fikonmarmelad och Änglasylt. Får beställning på varukorg. Malin med sambo hit från Åseda och köper kryddor. Jag sår rosa Taraxacum och Rosenmalva. Tommy hugger skog hos Mats.

31/10 Tre minusgrader. Idag börjar ornitologernas artrally och varar till i morgon kväll. Får päron från Sunnerskog, som skall syltas i rom och sockerlag.


Tillbaka