NOVEMBER

Ave Maria, benedia dem som suga och dia. Själv har du haft ett barn vid ditt bröst. Vyssa med din ljuva röst i den stränga höst.

Ave Maria, benedia dem som köra och ri'a. Själv du for till Egypti land. Led du hästen vid din hand genom öken och sand.

Ave Maria, benedia djuren i stall och stia. Själv var du fattig liksom vi. Stå vår ringa näring bi, giv oss korn och kli.

Ave Maria, benedia dem som ärligen fria. Själv var du fäst vid en timmergesäll. Lys dem i den mörka kväll till den rättas tjäll.

Ave Maria, benedia dem som plågas och skria. Själv du grät med ett kors till stöd. Hjälp oss i vår ångest och nöd, hjälp oss till vår död.

Gammal ramsa ur Hösthorn av  Erik Axel Karlfeldt


1/11 Kokar in nio burkar päron i rom, provsmakning till förmiddagskaffet, fantastiskt gott. Artrallyt fortsätter och vi träffas vid Upplandatornet, som vanligt. VOK:s resultat: sjuttiosex arter. 

3/11 Tommy sågar ner de äldsta stammarna på flädern, som står vid jordkällaren. Nästa år bör staren hitta till sin holk lite lättare då inga flädergrenar är i vägen. Svartmesen kommer till fågelbordet.

10/11 Brandsyn, allt är OK. Lämnar honung och grönkål till Gerd. Hon kokar farmors grönkålssoppa, som jag inte kommer ihåg, soppan alltså. En sparvhök bevakar fågelbordet där en stenknäck är på besök. Nu är engelsk fruktkaka nr elva färdig, puuh!

15/11 Plus sju grader, dis och dimma. Jag silar två flaskor Hyllemors flädersaft som Margareta E. skall ha. Tommy och Roger tar med sig flaskorna i dag då de åker till Nässjö på möte angående väktararter och träffar Margareta. 

20/11 Tommy räfsar och jag ordnar med humlekuddar och lavendelpåsar inför Åseda julmarknad som går av stapeln i morgon. Har postat flera beställningar. Humlekuddarna har blivit väldigt populära som julklappar.

28/11 I dag tar vi en tur till Dennis och Yiming i Ttrollhättan. Får en koll av bilen och nya vinterdäck monterade.

29/11 En plusgrad, dis och dimma. Två stenknäckar, hanar, och två nötväckor vid fågelmataren. Den ena nötväckan har ett nästan vitt bröst. Tommy skär ner örter i medicinalörtagården medan jag förbereder middagen och dukar för kvällens adventskaffe. Tidningen Åter har kommit, bra kvällslektyr.

 


Tillbaka