DECEMBER

Nu bommom vår port och stängom vår grind för vintervinden som rycker, och glädjom vårt hjärta och värmom vår kind med skämtan och kryddiga drycker.

Bjud hjonen att komma! Nu kvinna och man må hvila från hjordar och slagor och sitta i stillhet och le mot hvarann vid skogarnas dånande sagor.

Vinterhvila ur Flora och Bellona av Erik Axel Karlfeldt


1/12 Skatorna samlas vid mataren och får dela på den mat som katterna har ratat. Stenknäcken dyker upp ur tomma intet och plockar i sig av solrosfrön och jordnötter. Vi skär ner alla nedklippta örter i hackelsemaskinen. Sträckande gäss över tomten då jag beskär staketvindruvorna.

7/12 Har haft femtio sidensvansar i äppelträden, steglits, bergfink och bofink vid fågelbordet. Åtta stjärtmesar klänger i en björk som står på andra sidan vägen. Vi åker till Vetlanda för veckans inköp. Passar på att hämta medicin och köpa mer fågelmat. Köper en sodastream, dvd-filmer, cd-skivor och kläder i julklapp till Magnus.

Lämnar tidningar till Gerd, honung och timjansirap till Tomas och Malin och en julklapp till Edvin. Vi ger honom och Minna varsin cd med "Stackars Pettson".

Tommy och Claes tar in bänkarna vid kyrkoruinen och Sockenstugan. Jag packar humlekuddar som skall till Rättvik och Stockholm. Tommy åker på VOK:s styrelsemöte.

10/12 Mulet och grått. Vid artontiden åker vi till Nävelsjöstugan och firar Lucia med femton VOKmedlemmar. Vi saknar Alf och Ingrid. 

17/12 Minus tio grader. Tommy skottar snö och berättar att räven har varit i trädgården under natten. Mathias, Linda och lilla Emma  hälsar på. Emma är en jättesöt baby som trots sin färskhet ser ut att le. Mamma och pappa dricker kaffe tillsammans med oss, Emma får en slurk bröstmjölk.

21/12 Sexton minusgrader, det biter i kinderna då vi går ut. I dag kommer Magnus hit för att fira jul och nyår. Han har två stora kassar med julklappar med sig. Jag gör i ordning en varukorg och en varupåse som Torwald har beställt. Två koltrastar äter utlagda äpplen med god aptit. Sparvhöken kommer på upprepade besök vid fågelbordet.

24/12 Julafton med sedvanlig julmat, kaffe med fruktkaka och pepparkakor. Tomten kommer efter att ha delat ut klappar hos Linda och Mathias. Får hemgjord godisklapp från dem, trevligt och överraskande. Frukt och godis på kvällen då vi tittar på Magnus julklappsfilmer.

31/12 Årets sista dag ger drygt femton minusgrader. Tjugofyra kanadagäss över byn. Vi tar en promenad till Gerekulla. Alf ringer och önskar oss Gott Nytt År. Vi ringer till Dennis och Yiming som firar nyåret i lugn och ro. De har talat med Shouhui i Kina som sänder sina hälsningar till oss. 

I byn hälsar man det nya året med ett vackert fyrverkeri.

 


Tillbaka