JANUARI

 

Vinterns bästa köttgryta

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn 500 gr grytbitar i en stekpanna i omgångar och häll dem i en gryta. Blanda 3 dl rödvin och 2 dl köttbuljong med rosmarin och peppar och häll över köttet.

Skala och dela 1 gul lök och 2 morötter i lagom stora bitar och lägg i grytan tillsammans med 1 lagerblad och 1 msk vinbärsgelé. Ställ grytan med locket på i ugnen till dess köttet blivit riktigt mört, tid ca 3 timmar.

 

 


1/1 2010 Nyårsdag! Tio minusgrader och dimma så långt ögat når. En mängd fåglar kalasar på solrosfrö, hampafrö, äpplen, späck, jordnötter, talgbollar, gammalt bröd och överbliven kattmat. Magnus vilar då jag och Tommy går Sevedstorps - Gränslundsrundan som är ca 4 km.

4/1 Carina ringer till Magnus från Taberg och önskar ett Gott Nytt År. Jag har vunnit en sodastreamer, hämtar den på posten i Korsberga. Gerd passar på att bjuda oss på julkaffe, nu när Magnus är hemma. Hennes kaffebröd är syndigt gott. 

Vi kastar ut granen som barrar alldeles förfärligt. Jag får nog sopa barr långt in i sommaren.

7/1 Minus elva grader och snöfall. Magnus åker hem till Taberg efter ett intensivt firande. Nu dröjer det till påsk innan han hälsar på igen.

13/1 Rimfrost, ett sagolandskap. Vi åker till Vetlanda där jag har tid hos frissan. Klipper ny frisyr och testar en askgrå toning. Inte så dumt. På kvällen pratar Tommy och Claes om att lägga ut en åtel på Stens sjö. Det finns rester efter vildsvins- och rådjursjakten. Kan vara spännande att se vad det kan locka fram. Kanske en havsörn?

20/1 Hämtar ensilage hos Claes. Vi skall mata rådjur och harar som har svårt att hitta mat, snön är riktigt djup nu.

29/1 Minus fjorton grader. Dags att köpa mer fågelfrö, kattmat och gärna en bit till oss själva. Strax efter Nye ligger det en påkörd älgkalv vid vägkanten. I dag börjar vinterfågelräkningen. 

30/1 Arton minus, brrr. Tommy hämtar sin nya systemkamera. Kyl och frys har dragit sin sista suck. Hämtar ensilage.


Tillbaka