FEBRUARI

Göjevisa

Nordan är min kärleksvind
och Göja min älskogsmö.
Aldrig står solen så röd vid sin grind
som stigen från bolster av snö.

 

Aldrig är flickan så skön för din blick
som sedd genom yrvädrets flor.
"Dansa och sjung, agrimonia drick",
så säger oss Göja, min bror

Göjevisa ur Fridolinslustgård  av Erik Axel Karlfeldt

Det forntida nordiska namnet på februari var Göje månad, för Göje var dotter till Snö den Gamle. Enligt en fornnordisk myt rövades hon bort före ett midvinterblot och offerfesten blev då uppskjutet en månad i väntan på att hon skulle komma tillbaka.


1/2  Det är februari månad. Vi har kommit en bit in på det nya året. Nu går vi mot ljusare tider och dagarna blir allt längre. Även om februari är den kortaste månaden under året så ökar antalet soliga dagar. Vi traskar iväg till Kvarnen på isblanka vägar. Tur att jag har lärt mig handskas med stavarna. Tommy och Mathias åker på VOK:s styrelsemöte.

En silverskimrande kattuggla flyger ljudlöst över vägen och försvinner bakom vårt berg.

6/2 Natten har varit kylig, minus tolv grader. Syrenbuskarna dignar av grönfinkar, domherrar, titor, blåmesar, pilfinkar och en mängd bergfinkar. Koltrastarna väntar på sina äpplen och i björktopparna huttrar skatorna. Två stenknäckar letar under fågelbordet efter något ätbart. Bäst att vi skyndar oss ut med mat till alla som är hungriga.

Claes har plogat till Stens sjö så vi går för att titta till åteln, som glädjande nog är uppäten. Kattugglans hona lockar vid niotiden på kvällen. Kanske får vi en häckning igen?

9/2 Vi går till sjön och lägger ut en ny åtel. Fyra orrar flyger upp vid Talleberg och placerar sig i en björk. Vi njuter av anblicken en lång stund till sång av mindre korsnäbb. 

Vi gör oss i ordning för färd till Vetlanda och uppvaktar Emelie som fyller fjorton år. Festar på kaffe och födelsedagstårta, Helenes goda specialitet, cheescake.

17/2 Veckans arbete har mest bestått av snöskottning och utfodring av diverse djur. Trots kyla och snö har vi gått våra dagliga promenader, ibland till Stora eken i Fagerhult, Gränslundsrundan, Gerekullaturen med kvarnen, Talleberg och Folkatorp. Det gäller att variera sig så man inte ger upp.

24/2 Elva minusgrader och en strålande klarblå himmel. Tommy skottar snön från ladugårdstaket och sågar bort flera rönngrenar som vilar mot huset och tynger. Korparna ropar och sparvhöken gör en raid i syrénbersån i jakt på småfåglar. Jag lägger balsam på våra unga Sävstaholm och Åkerö. Hararna har gnagt en hel del på äppelträdens stammar. Tack och lov så har trädet med mistelämnena klarat sig.


Tillbaka