MARS

PÄRLUGGLANS HOLK I FAGERHULT
Ugglor Strigidce, (zool)
 
En familj inom roffoglarnas ordning, hvilken familj på grund af sitt lefnadssätt äfven kallats nattroffoglar. Syn och hörsel äro hos dessa foglar synnerligen starkt utbildade. Sålunda hafva alla stora, framåtriktade ögon, hvilka äro omgifna af en krets af styfva fjädrar (»ögonringen»). Öronöppningarna äro mycket stora och vanligen försedda med en rörlig hudklaff, som är beklädd med styfva fjädrar. Genom denna för ugglorna egendomliga anordning ökas förmågan att uppfånga äfven mycket svaga ljud. Fjäderbeklädnaden är mjuk, och de särskilda fjädrarna äro stora och böjliga,
hvarigenom en nästan ljudlös flygt möjliggöres. Näbben
är krökt ända från roten. Af tårna, som äro beväpnade med spetsiga klor och ofta fjäderklädda, är den yttersta en vändtå, som kan riktas utåt och bakåt. De flesta ugglorna äro i rörelse i skymningen och om natten. Under dagen uppehålla de sig vanligen i dolda gömslen, i ihåliga träd, gamla murar etc., der ock deras ytterst enkla bo anbringas. Deras föda består företrädesvis af varmblodiga djur, stundom ock af insekter. De hafva ett starkt och gällt läte. Till denna familj hörande arter förekomma under alla breddgrader.
 
Nordisk familjebok / 1800-talsutgåvan. 16. Teniers - Üxkull
(1892)

 


3/3 Klart och soligt. Vi åker till Vetlanda och köper fågelmat, kattmat och människomat i nämnd ordning. Vid hemkomsten upptäcker vi ett vilsekommet brev tillsammans med vår post. En tur till Tolvmanshemmets brevlåda och försändelsen kommer till rätt adressat. 

Har fått min Oscar de la Renta!

6/3 I dag är det Dennis födelsedag. Jag uppvaktar på distans, det blir ett restaurangbesök. 

Fyller på åteln på Stens sjö. Åker till Fagerhult, Tommy lämnar ett protokoll till Anders R., sedan tar vi en tur i hans vackra skog. En tjädertupp flyger upp och Tommy hittar tjäderspillning. Vi hälsar på Gerd, lämnar läkesalva och tidskriften Hemslöjden.

16/3 Sju minusgrader, solsken och klar himmel. Göran H. beställer honung, Tommy lovar att lämna burkarna i övermorgon. Vi hämtar ägg i Boaskögle, samtidigt delar vi ut kallelserna till Hembygdföreningens årsmöte. Vid hemkomsten spankulerar två rådjur i trädgården och en ekorre klänger på stolpholkens tak. Det är liv och rörelse omkring oss. Tommy berättar att han haft två rävar på isen då han skidade till Stens sjö. Kanske har de fått sig en smakbit av åteln, hoppas kan man ju. Vintern är hård och det finns många hungriga magar att mätta, kvittar vems eller vilkas.

22/3 Nu är det dags för fröerna! Jag sår kardon, broksalvia, mexikansk dragon, ängsalvia, kryddtagetes, trolldruva, flikrabarber, safflor, äkta tobak och bondtobak. Ormlök och rosenlök kommer i jord. Planterar mina sådda dahlior i stora krukor. Håller tummarna!

25/3 Till Sjötorpet där vi får se två sparvugglor som tumlar runt i en trädtopp. En skräckslagen liten blåmes, i samma träd, lyckas sätta sig i säkerhet. En upplevelse utöver det vanliga. 

Sädesärlan har anlänt till Lemnhult.

Förbereder Hembygdföreningens årsmöte i Sockenstugan. Vi dukar kaffebordet och ordnar med påskris och blommor. Klockan 19:00 samlas medlemmarna och kvällens underhållare, Lars-Åke Andersson, Landsbro anländer med sambon Helen. Lars-Åke inleder kvällen med att kåsera om "Gubbarna därhemma". Hans underfundiga berättelser och drivna framträdande lockar till många glada skratt. Efter kaffe och våfflor med grädde och rårörda jordgubbar blir det sedvanliga årsmötesförhandlingar.

27/3 Blir hämtad av Dennis för färd till Göteborg där jag skall fira min födelsedag. Får tokajer, whisky, Calvados XO och chokladtryfflar. Jag har önskat att få se Alice i Underlandet med Johnny Depp som Hattmakaren i 3-D samt den Oscarsbelönade filmen Avatar. Blir bjuden på en trerätters middag på restaurang, som jag får välja. Lite senare under kvällen dricker vi kaffe. En fantastiskt rolig födelsedag. 

Hemma i Lemnhult klockan 04:30. Ställer om klockorna, det är sommartid.

31/3 Plusgrader, dis och dimma. Vi delar ut Hembygdsföreningens program och inbetalningskort. Räfsar och röjer i Örtagården. Lisbeth och Günter här på kaffe och trevligt småprat.


Tillbaka